Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-04@03:29:17 GMT

سرگیجه ارزی بورس تهران

تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۹۹۹۳۷۱

ظاهرا عواقب تلاطم ممتد بهای ارزها در بورس تهران پایانی ندارد. دیروز، شاخص اصلی سهام پس از ریزش اخیر قیمت‌ دلار اصطلاحا آزاد زیر بار سنگین عرضه قرار گرفت و در ادامه مسیر نزولی خود یک درصد از ارتفاع خود را از دست داد. نماگر کل بورس تهران در این روز با عقب‌نشینی یک هزار و ۶۴۵ واحدی، دو کانال دیگر را واگذار کرد و بر سطح ۱۶۲‌هزار و ۵۹۴ واحد قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  به گزارش دنیای اقتصاد، تصویر ناقص بسیاری از معامله‌گران از شدت اثرپذیری سهام از تغییر بهای دلار که عمدتا ناشی از نظام چندنرخی ارز در اقتصاد کشور است را باید متهم اصلی فشار عرضه در بازار سهام، آن هم درست پس از افت‌های شدید قیمت ارز در بازار آزاد طی روزهای یکشنبه و دوشنبه دانست.   نگاه فروشندگان به بازار نزولی ارز
سنگینی بار عرضه که از ساعت پایانی معاملات روز دوشنبه در بازار سهام نمایان شد، طی روز گذشته با شدت بیشتری ادامه یافت. دیروز تقریبا ارزش تمام سهم‌های دلاری بورس تهران زیر فشار شدید عرضه افت محسوسی را تجربه کرد. به بیان آماری، متوسط قیمت در ۲۵ صنعت کوچک و بزرگ بورسی در معاملات دیروز کاهش یافت که در ۱۴ گروه این رقم بالای یک درصد بود. در بین گروه‌های بزرگ هم سهم‌های زیرمجموعه صنعت پالایشی، معدنی‌ها و فلزات اساسی، به‌طور متوسط افت ۵/ ۱ درصدی را تجربه کردند و بار سنگین‌تری را بر دوش شاخص گذاشتند. عرضه‌های فراگیر با شدت و ضعف‌هایی دامن گروه‌های دیگر را هم گرفت و صنایعی چون خودرو، بانکی و گروه‌های کوچک و متوسط را وادار به عقب‌نشینی کرد. برآیند فروش‌های نسبتا وسیع در اکثر صنایع به افت ۶ هزار و ۲۸۵ میلیاردی ارزش بورس تهران طی دادوستدهای روز گذشته انجامید.

دیروز در جریان تحرک دسته‌جمعی فروشندگان و تمایل بیشتر جهت خروج از صحن بازار در حالی قیمت‌ها را تحت فشار گذاشت که بازار جهانی در بحبوحه آشتی تجاری چین و آمریکا معاملات متعادلی را تجربه می‌کرد و دیگر معادلات حاکم بر سودآوری شرکت‌ها، اعم از بورس کالا، تحریم‌ها یا فعالیت درونی اغلب شرکت‌ها-عوامل غیرسیستماتیک- دستخوش تغییر خاصی نشد. به بیان دیگر، جز دلار که خیمه خود را بر سر سهام بنگاه‌های صادرکننده و دیگر شرکت‌های تاثیرپذیر گسترده، سایر عوامل در محیطی متعادل و کم‌اتفاق طی مسیر کردند.

البته فعالان بورس تهران مطابق معمول، افزایش عرضه اخیر را در توافقی نانوشته، به اثر مضاعف عرضه از ناحیه تسویه معاملات اعتباری در پایان سال مالی اکثر کارگزاری‌ها و نیاز سهامداران خرد و بزرگ به نقدینگی در اسفندماه نسبت می‌دهند. هر چند نمی‌توان نقش این دو عامل را در فشار فروش‌ها انکار کرد اما با نگاه به عرضه‌های توامان سهام با سرعت تند بهای ارز در سراشیب از ضربات دلار بر پیکره سهام در نظام چندنرخی و سرگیجه‌آور ارز نباید به سادگی گذشت وضعیتی که به‌نظر می‌رسد اثر شدیدتری دست‌کم از حیث روانی بر ذهن بازار داشته و زمینه را برای اشتباه و خطای سهامداران در ارزیابی‌های خود فراهم آورده است.   رد پای خطای سیاست‌گذار
«دنیای اقتصاد» دیروز در گزارشی زیر عنوان «انحراف بورس‌بازان در ردیابی دلار» به بررسی انحراف عمدتا رفتاری قیمت سهام در واکنش به نوسان بهای ارز در بازار آزاد پرداخت. چنان که عنوان شد، برداشت مخدوش و تصویر ناقص بسیاری از اهالی بورس از نحوه اثرپذیری سهام از تغییر بهای دلار که عمدتا ناشی از نظام چندنرخی ارز در اقتصاد کشور است را باید متهم اصلی فشار عرضه در بازار سهام، آن هم درست پس از افت‌های شدید قیمت ارز در بازار آزاد طی چند روز اخیر دانست.

واقعیت این است که ارزش سهام بیش از نیمی از شرکت‌های بورسی به بهای ارز وابسته است. پیوندی دیرینه که حاکی از حکمفرمایی صادرکنندگان بزرگ در بازار سهام و در نتیجه، تاثیر گسترده تحولات ارزی در بورس تهران است. اما یک مشکل سیستماتیک وجود دارد که درک این رابطه را برای بسیاری از سهامداران دشوار می‌کند. در واقع، رابطه‌ای بین نرخ ارز و ارزش سهام بورس تهران است که به دلیل سیاست‌های ارزی طی ماه‌های اخیر از نگاه غیرمسلح سهامداران ناآشنا پوشیده مانده و به دفعات مکرر زمینه را برای انحراف ارزش سهام از سطوح بنیادی خود به وجود آورده است. این نگاه حاصل سیاست‌های نادرست در نظام ارزی کشور است که با تحمیل چند قیمت فاصله‌دار از هم، ارزیابی سهام وابسته با بورس تهران را دچار مشکل کرده است.   عواقب بورسی نظام چندنرخی دلار
مشکل محاسبه سودآوری و ارزیابی سهام دلاری از ابتدای امسال و درست پس از شکاف بین قیمت‌های رسمی و آزاد ارز ایجاد شد و تبعات آن در تابستان بروز و ظهور گسترده‌ای در بورس تهران و بورس کالای ایران پیدا کرد. قیمت‌گذاری مواد خام اعم از فولاد، مس، روی و محصولات پتروپالایشی در بورس کالا با نرخ رسمی -دلار معروف به ۴۲۰۰ تومانی- و شکاف آن با قیمت همین محصولات در بازار آزاد -قیمت‌گذاری با دلار بازار آزاد که حدودا دوبرابر بود- به تولید رانت و فساد گسترده‌ای در بورس کالا انجامید. پس از راه‌اندازی بازار اصطلاحا دوم ارز -سامانه نیما- انتظار می‌رفت بازارها از حیث قیمت‌گذاری به آرامش و تعادل برسند، اما سرانجام به شکل‌گیری نظام سه‌نرخی ارز منتهی شد.

اثرات این نظام چندنرخی در بازار سهام را می‌توان در دوره‌های رشد و افول قیمت‌ها طی این چند ماه بررسی کرد. یکی از مهم‌ترین اتفاقات در بازار سهام پس از شکل‌گیری نظام جدید ارزی، الزام صادرکنندگان بزرگ در راستای فروش ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما بود که نرخی بین ارز رسمی و ارز بازار آزاد داشت و هنوز هم روند به همان منوال است. پیامد بلافصل این سیاست، قیمت‌گذاری دلار صادرکنندگان بزرگ و همچنین محصولات پایه در بورس کالا با نرخ‌های سامانه نیما -که از حدود ۷۵۰۰ تومان در تابستان تا ۹ هزار تومان در روزهای اخیررقم خورد- محاسبه و در صورت‌های مالی بنگاه‌های بورسی منعکس شد.   از همین روست که بسیاری از کارشناسان بر اثرپذیری سودآوری سهام از نرخ‌های سامانه نیما تاکید دارند و وزن زیادی به نرخ‌های بازار آزاد در مدل‌های تخمینی خود نمی‌دهند. همین نکته اساسی است که در تحلیل‌های بیشتر سهامداران طی فراز و نشیب‌های دلار بازارآزاد دیده نشد و به لنگرگیری بی‌دلیل بورس با تلاطم‌های مقطعی بازار آزاد ارز انجامید. یکی از مصادیق بارز این تبعیت کورکورانه بورس از سرعت بی‌مهار دلار در مهرماه پدیدار شد. در آن دوره با رشد شدید ارز در بازار آزاد و ثبت نرخ‌های بالاتر از ۱۸ هزار تومان برای دلار این تصور به وجود آمد که سهام دلاری هم باید مطابق با روند ارز پیشروی کنند.   این در حالی بود که دلار صادرکنندگان بورسی در آن دوره در سامانه نیما حول مرز۸ هزار تومان قیمت می‌خورد و هنوز هم در همان محدوده کشف قیمت می‌شود. اگرچه عمق کم تحلیل در بین اهالی بازار سهام همواره یکی از بازوهای هیجان‌آفرین در معاملات بوده اما نمی‌توان از مداخلات نابجا و تصمیمات نادرست سیاست‌گذار در قلمرو ارز هم چشم پوشید که بر خطای تحلیلی سهامداران بار مضاعفی گذاشته است. فرآیندی که آخرین سکانس آن طی روزهای یکشنبه و دوشنبه با افت بیش از ۶ درصدی بهای دلار در بازار آزاد و تحمیل فشار نابجای عرضه در بورس تهران آشکار شد.

منبع: فرارو

کلیدواژه: بازار بورس سرگیجه ارزی سهامداران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۹۹۹۳۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا روند کاهشی دلار متوقف شد؟

شاخص‌های ارزی در بازار روز گذشته به رشد نرخ خود ادامه دادند. به عقیده فعالان ارزی، نرخ دلار در بازار روز یکشنبه به کف حمایتی خود برخورد کرده و پس از آن به واسطه بازگشت خریداران به بازار تغییر روند داده است. به نظر می‌رسد بازار ارز پس از نوسانات قیمتی یک ماه اخیر اکنون به دنبال بازیابی کریدور آرامش است.

به گزارش دنیای اقتصاد، دامنه نوسانات نرخ ارز کوچک نشد. در حالی که انتظار می‌رفت پس از اتمام روند کاهشی بازار و اصلاح آن، نرخ شاخص‌های ارزی وارد بازه ثبات شود؛ قیمت این پول‌های خارجی در جریان یک روند افزایشی جدید قرار گرفتند. به عقیده برخی از تحلیلگران روند کاهشی به گونه‌ای بود که نقطه ورود مناسبی برای معامله‌گران به وجود آورد در نتیجه بسیاری از افراد در سطوح قیمتی کانال‌های ۶۰ و ۶۱ هزار تومانی اقدام به خرید کردند که این بالا رفتن میزان تقاضا منجر به رشد نرخ شد.

آمار و ارقام نشان می‌دهد که بازار ارز در یک ماه اخیر نوسانات قابل توجهی را تجربه کرده است. بر اساس نرخ‌های نقدی ثبت شده، قیمت این ارز از ابتدای سال تا روز ۲۶ فروردین ماه حدود ۱۱ درصد رشد را تجربه کرده بود. این در حالی است که در صورت احتساب نرخ‌های فردایی، بازدهی دلار در بازه مذکور حدود ۱۶ درصد بود. اما پس از تخلیه هیجانات سیاسی، نرخ بازدهی این ارز از ابتدای سال، در روز‌های ابتدایی هفته جاری به زیر یک درصد رسید.

فعالان بازار عامل اصلی تشدید روند کاهشی را حمایت‌های بانک مرکزی می‌دانند. اکنون که از حجم سیگنال‌های منفی موجود در فضای اخبار کاسته شده به نظر می‌رسد بازار در حال بازیابی نقطه تعادل عرضه و تقاضا است. البته باید توجه داشت که در روز‌های اخیر مقامات بانک مرکزی اقدام به انتشار برخی سیگنال‌های مثبت کرده‌اند.

محسن کریمی، معاون بین‌المللی بانک مرکزی در حاشیه اجلاس بانک توسعه اسلامی گفت: «خوشبختانه اتفاقات خوبی در خصوص گشایش‌هایی برای آزادسازی منابع مسدود شده ما در برخی کشور‌ها که سال‌ها بود به کار گرفته نشده بود صورت پذیرفت که در آینده خبررسانی می‌شود.»

او در ادامه افزود: «بانک مرکزی در ماه‌های گذشته ۴۴۵ میلیون یورو از بدهی‌های سال گذشته ایران به بانک توسعه اسلامی را از محل منابع مسدود شده تامین کرد که این باعث شد فرصت‌های جدیدی برای تامین مالی‌های جدید این بانک صورت پذیرد. چون تا زمانی که ایران بدهی داشت عملا تامین مالی جدیدی صورت نمی‌گرفت.»

در سال گذشته نیز اخبار مربوط به آزادسازی منابع بلوکه شده ارزی و همچنین بهبود روابط سیاسی و اقتصادی با عربستان سعودی توانست انتظارات تورمی بازار را برای مدتی کنترل کرده و زمینه‌ساز ورود نرخ ارز به بازه ثبات ۳ ماهه شود. در نهایت قیمت هر برگ اسکناس دلار آزاد که در بازار روز دوشنبه به رقم ۶۱ هزار تومان رسیده بود در عصر دیروز با رشدی هزار و ۵۵۰ تومانی در رقم ۶۲ هزار و ۵۵۰ تومان به فروش رسید. سکه طلا نیز در این روز با رشد قیمت چشمگیر ۲ میلیون و ۲۰ هزار تومانی در رقم ۴۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان معامله شد.

دیگر خبرها

  • رانت شیرین ۶۹ میلیارد دلاری برای واردکنندگان
  • جزئیات «عرضه اولیه» سهام شرکت حسین و فرزندانش!
  • راهکار پایان دادن به تقاضای کاذب دلار
  • خبری مهم برای عرضه اولیه های بورسی
  • تخفیف نفت ایران چقدر است؟
  • بازار بورس ۱۲ اردیبهشت؛ شاخص کل ۳۹۰۱ واحد افت کرد
  • سفر فرزین به عربستان شوک مثبت ارزی رقم زد
  • جاماندگی بورس از بازار‌ها
  • عبور از دژاووی بورسی
  • چرا روند کاهشی دلار متوقف شد؟